Kilpauinnin uima-asurajoite nuorille uimareille

16.1.2017

13-vuotiaiden poikien ja 12-vuotiaiden tyttöjen, sekä sitä nuorempiin ikäsarjoihin tulee ensi kauden alusta voimaan astuva uima-asurajoite, jonka tavoitteena on muun muassa harrastuskustannusten alentaminen ja tasavertaisuus.

 

Poikkeus voimaan kauden 2017–2018 alusta

Poikkeuksena yleiseen ohjeeseen on, että nuorilla uimareilla (pojat 13 vuotta ja sitä nuoremmat sekä tytöt 12 vuotta ja sitä nuoremmat) uima-asun lahkeen pituus ei saa yltää reiden puolivälin alapuolelle. Rajoitus on voimassa kaikissa kilpailuissa riippumatta kilpailun tai yksittäisen lajin ikäsarjasta. Uimarin ikä määritellään kunkin vuoden viimeisen päivän perusteella. Tämä nuorten uimareiden uima-asurajoitus astuu voimaan 1.9.2017. 

Tavoitteet

  • Harrastamisen kustannusten alentaminen ja tasavertaisten mahdollisuuksien tarjoaminen.
  • Rajoituksen halutaan vaikuttavan koko harrastekenttään, joten se koskee kaikkia Uimaliiton alaisia virallisia kilpailuja.
  • Lajinomaisten tekniikoiden oikeanlainen kehittyminen, koska teknisen uima-asun aktiivinen käyttö saattaa helpottaa suorituksen tekemistä.
  • Säännön tulee olla tuomareiden kannalta selkeästi ja helposti tulkittava.

Suositus

Suositeltavaa on, että nuorten uimareiden tulisi käyttää perinteisiä uima-asuja (briefs/traditional), jolloin säännön tulkintaan ei jää epäselvyyttä.

 

Yleinen ohje Suomen Uimaliiton uima-asusäännöstä

Suomen Uimaliiton alaisissa kilpailuissa saa FINA:n hyväksymien asujen LISÄKSI toistaiseksi käyttää niin sanottuja perinteisiä uima-asuja (briefs/traditional) eli kangasuima-asuja, joilla ei selvästikään tavoitella uimarin suoritusta parantavaa vaikutusta.

FINA:n listalla olevien asujen lisäksi Suomen Uimaliiton alaisissa kilpailuissa hyväksytään siis alla olevat tunnusmerkit täyttävät uima-asut:

  • Miesten uima-asu ei saa yltää navan yläpuolelle, tai polven alapuolelle
  • Naisten uima-asu ei saa peittää koko selkää tai hartioita, tai yltää polven alapuolelle
  • Miesten uima-asun tulee olla yksiosainen, naisilla yksi- tai kaksiosainen
  • Uima-asun materiaalin on oltava ohutta, joustavaa ja vettä läpäisevää tekstiilikangasta.
  • Uima-asussa ei saa olla vetoketjuja tai muunlaisia kiinnitysmekanismeja

 

Tuomareiden ja toimitsijoiden tulee kilpailuissa tarkkailla uima-asuja, kuten muitakin sääntörikkeitä. Mitään erityistä uima-asun tarkastuspistettä tai hyväksyntämenettelyä ei siis tarvita. Jos toimitsijoilla on syytä epäillä uima-asun säännönmukaisuutta, se voidaan tarkastaa. Tällöin uimarin kanssa samaa sukupuolta oleva toimitsija toteaa asun säännönmukaisuuden sen mallimerkinnöistä pukuhuoneen puolella.

Ennätysuinneissa uimarin on todistettava uima-asunsa säännönmukaisuus välittömästi suorituksensa jälkeen. Huom! Maailman ja Euroopan ennätykset hyväksytään vain FINA:n listan mukaisilla asuilla uituna.